Reportage okt 2011 i dt.se

”Musikkåren för alla åldrar

Publicerad: 2011-10-20 05:50
I går, onsdag kväll var det fullt blås i Mora igen. Ja, inte på vägarna, utan i den lokal i Rosa Huset, som blivit Mora Musikkårs fasta punkt i tillvaron.
– Viktigast är att vi har trevligt tillsammans, säger Bengt-Erik Swanström, musikkårens ordförande.

Varje onsdag samlas de i en lokal i Rosa Huset, ett kort stenkast från älvsbrinken, de mellan 25 och 30 medlemmarna i Mora musikkår.
Den sprider inspiration och glädje för killar och tjejer, kvinnor och män i åldrarna 14 till 76 år, som spelar en mängd olika instrument. Främst sådana det går att blåsa genom.
”En gång till”
När Dala-Demokraten besökte Mora Musikkår tränade dess medlemmar som bäst inför lördagseftermiddagens konsert i Ore kyrka, Furudal.
Åsa Hoffner höll alla kårmedlemmar i ett stadigt dirigentgrepp, summerade det som spelats, talade om vad om hon tyckte var bra, tog till sig vad musikerna tyckte lät okej.
– Ska vi ta det en gång till då? undrade hon, och så gjorde de det för att finslipa detaljerna till konserten på ett potpurri med fler stycken som säkert kommer att få publiken att le igenkännande.
Repertoaren bestämmer medlemmarna tillsammans.
De har för övrigt sin vardagshemvist i Mora, Orsa och Rättviks kommuner, någon har även – som musiklärare – en stark koppling till Älvdalen.
– Alla är med och bestämmer repertoaren, det är demokrati men också anarki – samtidigt. För det mesta är vi väldigt överens, säger Bengt-Erik Swanström.
108-årig kår
En del av repertoaren får besökarna i Ore kyrka lyssna till när det konserteras där, delvis tack vare en av musikkårens medlemmar; far och son Blomberg, från Sunnanhed, Furudal, som då spelar på hemmaplan.
För egen del började han i musikkåren, som nu räknat till 108 år sedan starten, redan i ungdomsåren. Till skillnad från sina jämn-åriga kompisar i ungdomsåren valde han musiken framför fotbollen eller hockeyn.
– Det är absolut inget fel på idrotten, tvärtom. Men de slutade när de kanske var 30, jag har fortsatt spela musik i 40 år, säger han.
Nykterhetsloge
Ännu längre har musikkåren alltså funnits. Den grundades, genom en nykterhetsloge i Mora, år 1903 och är alltså i år 100 år.
Under åren har den uppträtt vid åtskilliga tillfällen.
På Norges nationaldag, 17 maj, nu i år reste de till vårt broderland i väster och spelade där, och i samband med invigningen av den stora dalahästen vid Kajen i Mora, hade de också uppdrag. Och fler lär vänta.
Viktigast är, enligt musikkårsordföranden Bengt-Erik Swanström, ändå en sak:
– Att vi har trevligt tillsammans, och det har vi.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se
Eric
Salomonsson
eric.salomonsson
@daladem.se
023-476 48