Norge 17 maj 2011

Tolga, Norge 17 maj, kan det bli bättre! Stort tack till Tolga-Os Janitsjar, vår värdorkester!

”Mora Musikkår blåste in 17 maj i Norge
TOLGA

Elias Sandén från Mora Musikkår fick som svensk blåsa in Norges nationaldag i Tolga, mellan Tynset och Röros på tisdagsmorgonen.
Maria Bakken, 3,5 år, var uppe med tuppen på tisdagen för att kunna uppleva 17 maj-musiken i Tolga janitsjar/ skolemusikk, som den här gången var förstärkt med 25 musiker från Mora Musikkår. För första gången i historien var det svensk-norsk förbrödring på nationaldagen i Tolga.
Redan fem i åtta på morgonen var lurblåsarna – två från varje land – klara med fanfaren innan flagghissningen, och därefter gick det slag i slag för blåsmusikanterna. Först tidig morgonmusik på gatorna, sedan en snabb frukost före nästa speluppdrag i Kåsa, 30 kilometer därifrån.

Finalen skedde på torget i Tolga centrum sen förmiddag.

– Ja, när vi är i Norge för första gången på nationaldagen, kör vi fullt program. Vi är med hela dagen och återvänder till Mora först på onsdag, berättar trumpetaren och lurblåsaren Elias Sandén.

Besöket i Tolga är för övrigt en svarsvisit efter det att Tolga janitsjar gästat Mora på Sveriges nationaldag i fjol. Blåsarna från Sverige kom redan i lördags och har genomfört flera speluppdrag, konserter och besök i Röros, förutom 17 maj-spelningen.

– Vi bjöd in oss själva och det har varit en fantastisk upplevelse. Vår musikkår är 108 år, så vi kan säga att det var på tiden att äntligen få vara med på firandet av 17:e maj i Norge, sade ordföranden i musikkåren, Bengt Erik Swanström.

Under besöket i grannlandet leddes Mora Musikkår av de två dirigenterna, Åsa Hoffner och Ingebjörg Gudlaugsdottir.

Ola Rye”