Windpower maj 2010

Fullt blås i Galaxen
Blåsorkestrarnas branschträff. Så kan man beskriva Windpower 2010 som hölls i Borlänge på söndagen.

Cirka 450 blåsare och slagverkare samlade i Folkets Hus Galaxen för att spela, utbyta erfarenheter och umgås.
– Många orkestrar har inte så mycket tillfällen att få spela för publik. På det här viset får de spelerfarenhet, säger Eva Hellström från Borlänge Skolors Musikkår.

Den stora Blåsarträffen var den förste i sitt slag i Borlänge och man började redan vid 08-tiden på söndagsmorgonen för att hinna med så mycket musik som möjligt.
– Förra året provade vi att ha det på tre olika scener, men då var det en del som blev utan publik. Så nu provade vi på det här viset, berättar Eva Hellström. Det stora dansgolvet på Galaxen var fullbelamrat med finklädda musiker med stora och små instrument. Publiken bjöds på musikstycken allt från klassiska Svensk polismarsch och Tequila till hårdrock och filmusik från The Pirates of the Caribbean.

Följande orkestrar var anmälda till den stora blåsarträffen:
Avesta: Avesta Gospel Brass, Lilla Storbandet. Borlänge: Borlänge/falu blåsorkester, Borlänge Skolors Musikkår, Medwind, Frälsningsarmén, Hemvärnets Musikkår. Falun: Korsdraget, Scendraget, Windband. Gagnef: Maxiblåset, Windband. Leksand: Musikskolans blåsorkester. Malung: Musikskolans blåsare. Mora: Morkarlby orkesterskola, Mora Musikkår. Älvdalen: Älvdalsblåset. Samt länsstorbandet DUBB.

Maria Svensson maria.svensson@dt.seFrån artikel i dt.se